A július 15-ei, pénteki nyitónap estjének megkoronázásaként és a Természet Operaháza további programjainak megnyitójaként 19.30-kor egy Gálakoncert részese lehet a közönség. A Gálakoncerten mutatják be először a nagyközönség előtt a kimondottan erre az alkalomra komponált, a Fesztivál és a Tisza-tó közös himnusza Rost Andrea világhírű operaénekes előadásában, illetve a SINOSZ szegedi Klúg Péter Iskola 30 siket és nagyothalló gyermekének és az ExperiDance Tánctársulat 24 táncosának jelnyelvi tolmácsolásában, ezzel is kifejezve szolidaritásunkat a fogyatékkal élők iránt. A dalt a jelenleg Hollywoodban élő Czomba Imre zeneszerző írta. A speciális Gálakoncert megnyitót követően Snétberger Ferenc gitárművész világába nyerhet betekintést a közönség, majd az ExperiDance Production és a 100 Tagú Cigányzenekar közös előadását, „A Fergeteges – a királyné, a gróf és a cigánylány" történetét tekinthetik meg a nézők.

A Tisza-tó adta számtalan lehetőséget megragadva és összehangolva álmodta meg Debreczeni Ildikó a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált: a csodálatos természet, az aktív pihenés és a kultúra ötvözésével. A cél a minőségi kultúra összekapcsolása az egészséges életmóddal, valamint a Tisza-tó természeti adottságainak, madár- és állatvilágának megismertetése a nemzetközi és hazai közönséggel. A Fesztivál innovatív, értékteremtő és környezettudatos. A rendezvény célkitűzésének és válogatott programjának, színvonalának elismeréseként Áder János köztársasági elnök tölti be a rendezvény fővédnöki címét.

A fesztivál 1. napján a TO’pera keretein belül július 15-én (pénteken) egész napos programmal várják az érdeklődőket Tiszafüreden, a Tisza-tó fővárosában.

A fesztivál 2. napján július 16-án (szombaton) a III. Tour D’Opera Tisza-tavi kerékpáros tókerülő túrán vehetnek részt az érdeklődők. A kerekezők a csodálatos természet mellett a 67 km-es távba beépített 10 pihenő során változatos kulturális élménnyel gazdagodnak.

A fesztivál 3. napjánó július 17-én (vasárnap) a Boat D’Opera során egy teljesen új és egyedi kezdeményezés debütál majd a nagyközönség előtt: minikoncerteket hallgathatnak meg különleges helyszíneken, amelyeket jelen esetben a Tiszai hajósok világát megidézve, 6-8 fős csónakokkal közelítenek majd meg.